На Закарпатті прокуратура виявила грубі порушення трудових прав дітей

Прокурори перевірили, чи дотримуються в області права дітей на працю та працевлаштування.

На Закарпатті прокуратура виявила грубі порушення трудових прав дітей

Одним із чинників, який впливає на криміногенну обстановку в молодіжному середовищі є незайнятість підлітків працею. Статистика свідчить, що кожен п’ятий підліток, який вчинив злочин не перебував у трудових відносинах і не навчався. Переважна більшість дітей стала на протиправний шлях, учинивши злочинні дії, що посягають на власність. Основним мотивом такої поведінки є намагання покращити своє матеріальне становище.

У зв’язку з цим, прокуратурою Закарпатської області організовані перевірки додержання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, контролюючими органами, а також підприємствами, установами, організаціями, професійно-технічними закладами області законодавства щодо праці та працевлаштування неповнолітніх, реалізації їх трудових прав.

Проте, як засвідчили прокурорські перевірки, центрами зайнятості ще не в повній мірі виконуються вимоги законодавства, спрямованого на сприяння дітям у працевлаштуванні, а також охороні їх трудових прав. За підсумками 9 місяців 2012 року службою зайнятості області працевлаштовано лише 24% неповнолітніх, із числа тих дітей, які перебували на обліку.

Працівниками центрів зайнятості не завжди своєчасно вживаються заходи щодо пошуку роботи для дітей пільгової категорії. Так, через неналежну роботу з цих питань залишились не працевлаштованими троє дітей пільгової категорії в Іршавському районі. До слова, Іршавською райдержадміністрацією робочі місця на 2012 рік для цієї категорії взагалі не бронювалися. 

Основним спеціально уповноваженим органом, на який державою покладено обов’язок захищати трудові права дітей є територіальна державна інспекція з питань праці в Закарпатській області. Однак, перевірки з питань додержання трудових прав неповнолітніх проводяться державними інспекторами фактично лише на виконання доручення Державної інспекції України з питань праці чи на вимогу прокурорів.

Прокурорськими перевірками виявлено грубі порушення трудових прав дітей, які залишились поза увагою державних інспекторів. Так, прокурором Воловецького району встановлено, що приватним підприємцем понад 5 місяців порушувались трудові права неповнолітньої на гарантований державою мінімальний розмір заробітної плати, який був встановлений у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати. І лише після реагування прокурора порушене право дитини поновлене.

З листопада по 2011 року по травень 2012 року чекала на поновлення свого порушеного права неповнолітня Ц., яка була звільнена з одного із підприємств з порушенням вимог Закону України „Про відпустки” та КЗпП України.

Крім того, не забезпечено дієвого та ефективного нагляду з питань захисту прав дітей на безпечні умови праці посадовими особами територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Закарпатській області. Перевірки з цих питань в порушення вимог ст. 11 Закону України „Про охорону праці ” та Закону України „Про охорону дитинства ” інспекторами не проводились.

Всього за результатами перевірки закарпатськими прокурорами вже внесено 10 подань, в яких поставлено питання про притягнення до відповідальності 18 посадових осіб, принесено 3 протести та заявлено позов в інтересах неповнолітньої. 

Прокуратурою області внесено 3 подання, які знаходяться на розгляді, - повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

27 листопада 2012р.

Теги: прокурор, трудові права дітей, порушення

Коментарі

Леонід - засновник Ужгородського коньячного заводу. 2012-11-27 / 17:12:19
ане ПетруняА.Л.,а чому обласна прокуратура не внесла подання про порушення прав на працю інвалідів та працівників Ужгородського коньячного заводу, які є засновниками даного підприємства.Чому громадянин Гісем В.В. безкарно звільняє тих, хто його обирав на цю посаду.Чому пане Петруня А.Л. родина Гісемів має право на працю, а засновники Ужгородського коньячного заводу - ні? Прошу Вас внести прокурорське подання, бо право на працю гарантоване Конституцією не тільки для пенсіонера Гісем В.В., а і для інших засновників підприємства.

Мукачіввка 2012-11-27 / 15:34:12
Звертаюсь до правоохоронних органів.Пане Петруня та пан Бенца ! Не пишіть чуж .А в першу чергу подивіться на своїх панів Клану Балог. Чи не видно навіть неозброїним оком , хто працює на полях цих вельмишановних прокуратурою бандитів. Прїдьтеся від Ужгорода до Мукачева і побачите на полях тільки дітей. А це не порушення. Сядьте тихо. Не зліть простий народ.Адже Ви у них під П2ятою , а пишете якісь несенітниці про порушення трудових прав дітей. НеПан Петруня не позертеся черговий раз.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини