Закарпатці спільно з поляками створюють проект з популяризації коней гуцульської породи (ФОТО)

У селі Солочин Свалявського району пройшов традиційний, вже 7-ий за ліком, конкурс коней гуцульської породи, що має назву «Свято гуцульського коня».

Закарпатці спільно з поляками створюють проект з популяризації коней гуцульської породи (ФОТО)

Аби продемонструвати вміння своїх вихованців, на свято приїхали репродуктори та власники, які займаються розведенням коней гуцульської породи, із Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Крім того, присутніми були на святі й науковці, які щорічно збираються напередодні конкурсу на спеціалізовану конференцію, аби підбити підсумки розвитку конярства в Україні та Європі.

Так, у складі комісії, яка оцінювала «гуцуликів» як за екстер’єрною оцінкою, так і під час проходження кіньми гуцульської стежки, були вчені Інституту тваринництва у Харкові, науковці з Київського університету сільського господарства, представники Інституту сільського господарства Карпатського регіону, що у Львові. Також були присутніми міжнародний експерт з Польщі та закарпатські представники науково-дослідної станції.

Відродженням популяції коней гуцульської породи на Закарпатті почали займатись на початку двотисячних років, — розповів голова науково-виробничої асоціації, старший науковий співробітник Закарпатської сільськогосподарської дослідної станції, голова НВА «Племконецентр» Мирослав Головач. І найбільшу допомогу закарпатцям в цьому надали поляки: «З польським дослідним господарством інституту зоотехнії ми співпрацюємо вже понад 10 років, саме польські колеги свого часу подарували «Племконецентру» кілька коней, що й дало можливість відродити цей вид на теренах Закарпаття та покласти початок Державній книзі коней гуцульської породи. І, якщо в 2002 році в області нараховувалось тільки 10 «гуцуликів», то на сьогодні для запису у Державну книгу племінних коней гуцульської породи у нас є коней у кількості 300 голів. У нашому господарстві нараховується близько 60 таких коників», – розповів Мирослав Головач.

Поляки, розповів пан Мирослав, щиро вболівають за справу збереження унікальної гуцульської породи коней і допомагають у цьому закарпатським репродукторам. Закарпатці, своєю чергою, багато чого від поляків вчаться: «У переддень конкурсу, під час наукової конференції, поляки мали доповідь, як зробити галузь конярства привабливою. Серед іншого, згадували кінний туризм, гіпотерапію. Можливості кінного туризму у нас сьогодні дійсно не дуже використовуються. Але от у справі гіпотерапії таки маємо вже певні успіхи», – розповів Мирослав Головач.

За його словами, «лікування кіньми» нині в Закарпатті застосовується тільки в санаторії «Квітка полонини», на базі якого і відбувався конкурс коней гуцульської породи. Й, аби відчути на собі користь гіпотерапії, до Закарпаття їдуть туристи не тільки з України, але й з Росії, Білорусі, Угорщини. «Особливістю «закарпатської» гіпотерапії є те, що проводити її можна на різних висотах, а це, спільно із вживанням мінеральної води, кліматотерапією, дає свій позитивний результат», – каже пан Мирослав.

Нині розведенням коней гуцульської породи в області займається 3 племінних центри. Слідом за Закарпаттям, відроджувати породу заходились і в інших областях України, каже Мирослав Головач: вже створені господарства на Івано-Франківщині, Львівщині, зараз створюється на Чернівеччині. 

Поява все нових господарств може бути чи не найкращим свідченням зацікавлення «гуцуликами» на всеукраїнському рівні. Як і те, що вже наступного року має запрацювати новий українсько-польський проект, спрямований на збереження і розвиток гуцульської породи коней. Як розповів Мирослав Головач, «вже наступного вересня має запрацювати спільний українсько-польський центр розведення і популяризації коней гуцульської породи. Це буде спільне інвестиційне підприємство: з нашого боку участь в ньому братимуть санаторій «Квітка полонини» і підприємство «Маргіт», з польської сторони – дослідне господарство інституту зоотехнії. У планах – спільна участь у змаганнях, спільні рейди через кордон, обмін племінною продукцією, організація спеціальних шкіл».

Створення такого центру ще більше сприятиме не тільки розвитку і популяризації «гуцуликів», але й має дати поштовх для впровадження гіпотерапії і в інших рекреаційно-лікувальних закладах області. Наразі, як уже згадувалось вище, такий «нетрадиційний» метод лікування використовується хіба що в одному санаторії, в першу чергу – через брак фахівців, розповіла спеціаліст з гіпотерапії Уляна Ковач. 

«Сертифікованих фахівців в області не вистачає – на все Закарпаття тільки двоє. Так, свого часу ми з Мирославою Головач відвідували спеціальні семінари, що їх проводили грузинські фахівці з медичної академії. Якщо у нас цей метод лікування поки вважається нетрадиційним, то, у Грузії, знову ж таки, функціонують окремі факультети при університетах, де навчають спеціалістів з гіпотерапії. Власне грузини і є «законодавцями» гіпотерапії – у Грузії цей метод лікування практикується вже близько 40 років. А з Грузії гіпотерапія почала розповсюджуватись Європою, з 90-х років практикуватись в Росії, а потім і у нас», – розповіла Уляна Ковач.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

02 вересня 2012р.

Теги:

Коментарі

Марія 2014-09-23 / 20:54:03
Коні в Сваляві утримуються в поганому стані.
Зарплати не виплачують в повному обсязі, працівників офіційно на роботу не беруть. Фахівців до роботи не допускають. Приховують доходи та не сплачують податків.

Ірина Ткачова 2012-09-10 / 09:34:07
Свято дійсно вдалося, як і кожного року. Жаль, що не всі власники гуцульських коней привозять їх на змагання. І дякуємо Мирославу Головачу, що організовує це у "Квітці Полонини" і збирає конярів, фахівців, вчених і усіх, хто любить коней. Бажаємо усього найкращого і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Марія Лисова 2012-09-05 / 12:31:11
Вперше була присутня на такому яскравому святі! Вперше побачила гуцульських коней та закохалась в них назавжди! Працюючи в кінноспортивній ДЮСШ я в першу чергу бачу можливість використання гуцуликів для тренінгу дітей-початківців. Всі закордонні породи невеличких коней досить гарні, але навіщо піднімати закордонну економіку коли є такі чудові лагідні коні та ще й нашої національної породи. Задоволення від цього свята не було б можливе аби не величезна робота Організаторів! Дякую всім перш за все за збереження національного надбання яким є гуцульскі коні!

Faust 2012-09-03 / 22:39:53
Люди добрі, любіть і примножуйте цих наших Гуцуликів! Вони - благородні тварини, це вам не нардепи!

Istvan 2012-09-02 / 20:38:27
Гусулы в Венгрии: http://www.youtube.com/watch?v=e4uNrkH2YGw

http://www.lovasszervezetek.hu/poni/images/Hucul%20m.htm

кукурудза 2012-09-02 / 20:00:41
гарні коники!

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини