Великі ужгородці. Петро Сова. Далі буде…

Проект "Великі ужгородці" в моєму блозі почався із пропозиції городянам називати імена людей, яких вони вважають справжніми патріотами Ужгорода – тих, хто поклав своє життя на розбудову, розвиток, а чи то славу міста. Своєю чергою, газета "Ужгород" дала старт проектові започаткуванням рубрики "Великі ужгородці", першим героєм якої став Петро Сова, з нагоди Дня міста вшанований (як виняток, посмертно) званням Почесного громадянина Ужгорода.

на поштівці 1923-го року видно будинок Міхая Фінцицького - найближчий до собору, він знайомий городянам через примітну ліпнину фасаду
на поштівці 1923-го року видно будинок Міхая Фінцицького - найближчий до собору, він знайомий городянам через примітну ліпнину фасаду

Якою була ця непересічна особа і що він зробив для міста, яке сам обрав собі за батьківщину – у матеріалі журналістки "Ужгорода" Тетяни Літераті.

Тим часом уже зініційовано розвідку про Міхая Фінцицького – людину, котра керувала Ужгородом протягом 16 літ, й увійшла в історію ще й як фольклорист, перекладач і публіцист. Серед ідей – матеріал про внесок у розвиток міста родини Другетів. А також – про художника Гнатія (Ігнаца) Рошковича, і в цьому розраховуємо на підтримку осіб, котрі, бажаючи "повернути" місту його "першого художника", вочевидь, вже знають чимало цікавого про цю особу.

 

Не викликає сумнівів роль у розвитку Ужгорода єпископа Андрея Бачинського. Під час народження проекту згадувалося й ім''я Костянтина Грабаря. Донька Петра Сови пані Світлана серед інших називала прізвища Гошовського та Милославського. Я особисто вболіваю за входження Лаудона й Крупки до ужгородського переліку Великих...
 
Серед запропонованих читачами – імена Еміла Грабовського, братів Бращайків, Габора Дойка, Едмунда Самовольського... Петро Скунць – один з небагатьох, чиє ім''я належить новішому часу... 

 

Отже, я знову ставлю до тих, з ким спільно живемо у рідному (і, сподіваюсь, любимому) місті, питання: а кого ви, нинішні ужгородці, вважаєте ужгородцями Великими? Час, історична доба, приналежність міста тому чи тому державному утворенню, національність, мова та рід діяльності – речі, які додають портретові власних рис, але, враховуючи непросту долю нашого міста, не є критеріями. Визначальні – робота й досягнення на користь і славу міста й краю. Місто шукає своїх героїв. До речі, цікаво, чи багато знайдеться сучасників, котрих городяни зможуть назвати Великими ужгородцями...
 
У кожному разі – далі буде...
26 вересня 2011р.

Теги: Великі ужгородці, Петро Сова, Ужгород

Коментарі

п. Тамара 2011-09-28 / 09:36:00
Уважаемый Я. Орос, с фамилией дочери Петра Совы ничего не напутано. Светлана Петровна рассказывало. что идея изменить ее фамилию на Совину принадлежала отцу.

ярослав орос 2011-09-27 / 21:11:00
какая гадость игратся в "місто" ужгород...
так я й не збагнув...
она (вона) савінова, а мо* -- донька совинова...

а в мене під руками книжка петри сови "прошлое ужгорода"...

местний, гдє ТИ...
най мені пробачать брати мадяри, але ж...

останні слова петра сови з його книжки промовляють ось так (русини):

"Стоялъ хмурый январскій день..."

алла

Словянин 2011-09-27 / 20:06:00
Слід почитати літературу Петра Сови про природу, зокрема, про тварин. Це щось чарівне. Його книжка вийшла ще у 1970-х роках. Сова заслуговує на повагу. Пан Петро може бути вельми корисним для молодого полкоління.

читач 2011-09-27 / 18:45:00

Флуд. Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Коментар видалено. Адмін

Алла 2011-09-27 / 15:47:00
Андрею, "по суті" - це про те, чи Ви раптом не пробували по суті коментувати :)
щодо смайликів - позаяк мені байдуже, яке я справляю на вас враження, ставитиму їх у тій кількості, в якій вважатиму за потрібне :) :) :)
власне, в усіх інших діях теж зважаю на цей принцип ;)

Андрей 2011-09-27 / 15:37:00
2 Алла, 27.09.2011 14:24:
"- знаю "непонаслышке"" - ізвінітє мой склєроз - роблю "ку" кращому блогеру Закарпаття.
"що до "по суті" - а самі не пробували?! " - що саме "не пробували"? підвищити собі зарплатню з порушенням бюджетного законодавства? чи не "відпрацювавши" і року піти у відпустку "от трудов тяжкіх"? нє, не пробував, радите?
ви зловживаєте смайликами - закінчуючи коже речення смайликом справляєте враження нібито пишучи ви дурнувато всміхаєтесь.
Так що там з відповідями (напр. про інформатизацію (якою ви "керуєте") в сусідньому треді були цілком конкретні запитання)?

E. Z. 2011-09-27 / 14:55:00
Allácska!

На счет комиссий вы правы: если хочешь отодвинут решение какой то проблемы: создавай комиссию:)
Но дело не в названиях: главное, чтоб список составили НЕЙТРАЛьНЫЕ СПЕЦИАЛИСТЫ!
Я сам назвать таких людей могу только предоставить, как все остальные: если "поковыряюсь" в истории города, ведь: 1. я не историк, 2. я не унгварский.

Но независмо от этого: идея прекрасная, такой список принесет пользу и для города, и для жителей города! (Может будут гордиться болше своим варошом, и меньше будут ломать памятники, сакуры, меньше будут муссорит, посадят больше цветов).

Алла 2011-09-27 / 14:28:00
пане Ембер, ініціатива - для громади, це тема для обговорення, яка навіть не має на меті створення якогось формалізованого списку...
скільки можна всякі комісії створювати, та й навіщо?!
втім, я вдячна за пропозицію і головно - за небайдужість; цікаво було б почути імена Великих, на Вашу думку, ужгородців :)
до речі, прізвище Берчені згадувалось у першім дописі на цю тему
а наведені Вами 4 пункти - звісно, це логічно...

Алла 2011-09-27 / 14:24:00
Андрей, я ж за Ваше здоров.я переживаю! :)
власне, симптоми самоотруєння жовчю у нас доволі поширені...
а істину "это интернет, детка!" для мене могли б і не нагадувати - знаю "непонаслышке" :)
що до "по суті" - а самі не пробували?! ;)

Ember Zoltán 2011-09-27 / 11:50:00
Аллочка, как я уже писал, инициатива хорошая.
Но: надо пойти мне кажется другим путем. У людей память котроткая и "заполитизированная": сконцентрирует основном на 20-ый и на 21-ый век, и то через призму актуальной политики. Это видно и по фамилии вами названных людей. (Например нигде не читал еще фамилию знаменитого графа, владельца унгварского замка Миклоша Берчени, хотя одна из улиц носит его имя!)
Но Унгвару (Ужгороду) 1118 лет, как раз по вашим утверждениям (правда, я еще объетктивного доказатальства об этом не читал!)
Единственный правильный враинт: создать научную комиссию из историков, причем и историков из Венгрии тоже, ведь Унгвар до 1920 года принадлежал Венгрии, и пусть эта комиссия поработает, разработает свои предложения, называет конкретные имена и фактами подтверждает почему именно назвала этого человека.
Мое субъективное мнение: надо подобрать людей по следующим критериям:

1. Родился в городе, и очень много делал на благо города
2. Родился в городе, может потом уехал отсюда, но стал знаменитым человеком (как скажем Михай Мункачи)
3. Не родился в городе, но переехавши слюда он очень много делал для этого города
4. Не родился здесь, если жил, то сравнительно короткое время, но стал знаменитым и можно привязать к Унгавру (как Габор Дайка или писатель Деже Сабо, который работал учителем в Унгрваре и самую знаменитую свою книгу как раз написал здесь

Андрей 2011-09-27 / 10:56:00
2 Алла:
"это интернет, деточька, тут могут ..."(с)
а позиція "знання далекі, но скажу" і перехід на особистості, коли нема шо скзати по суті, КАГБЄ намєкают...

Алла 2011-09-27 / 10:43:00
Андрей, власне, не до цього Вашого коменту, а взагалі до стилю спілкування...
мої знання в медицині далекі від грунтовних, та все ж радила б Вам перевірити печінку і жовчновивідну систему... :)))

Андрей 2011-09-27 / 09:39:00
"Визначальні – робота й досягнення на користь і славу міста й краю." - так Вітюня Погорєлов, хто ж ще! Таким чином легітимізуєте підвищення ним собі платні за "досягнення" і в прокуратури претензій не буде.


Алла Хаятова
Публікації:
/ 29Я програла
/ 4Великі ужгородці. Рошковичі
/ 4Великі ужгородці. Бокшай
/ 22"Білі плями" і "великі ужгородці"
/ 31118?
/ 61Великі Ужгородці
/ 109.05
/ 3Святий Ян Непомуцький повертається в Ужгород
/ 11передЧУТТЯ ВЕСНИ
Сонце Ольга, або У дітей з Батьова – нові друзі
/ 1739, або Яночка та інші (ВІДЕО, ФОТО)
/ 3Конверти від Ужгородського Миколайчика
/ 1Ужгородський Миколайчик запрошує на аукціон!
/ 46Кінцеві титри
/ 60Ужгородський Миколайчик. P.S.
/ 1Посланець Святого Миколая – вже в Ужгороді!
/ 3Пошта Святого Миколая
/ 5Ужгородська Резиденція для Посланця Святого Миколая
/ 2Ужгород готується зустріти Посланця Святого Миколая
/ 11В Ужгороді буде офіційне представництво Святого Миколая
/ 14Аварійно небезпечна ділянка життя
/ 13Опери. Ті, хто за кадром
/ 7Безсоння
/ 11Липова алея, або Літні зелені ужгородці
/ 6Жовта печаль
» Всі записи