Досить платити сумнівні внески паспортному столу (зразок заяви в тексті)

Нещодавно, зважаючи на досягнення 25 річного віку, довелось вклеїти нову фотокартку в паспорт громадянина України. Від друзів - давно, а від однолітків - нещодавно дізнався, що за цю послугу в паспортному столі просять сплатити на відповідний рахунок 20 грн. 00 коп. При цьому, квитанцію потрібно пред’явити, аби забрати з паспортного столу документ з вклеєним фото. В приміщенні паспортного столу сам був свідком коли працівниця приймаючи документ для вклейки фото, просила особу здійснити сплату.

Досить платити сумнівні внески паспортному столу (зразок заяви в тексті)
Особисто я не бачу сенсу сплачувати за послуги, які нормативними документами визначені як безкоштовні. А тим більше, коли все це називають "пожертвами та благодійними внесками до фондів, які створено для підтримки діяльності правоохоронних органів". За 6 років громадської діяльності в структурах молодіжної громадської організації (Фундація Регіональних Ініціатив) та інших форм ІГС я не з чуток знаю, що таке благодійні внески, і тому маю однозначне уявлення, на що повинні йти в такому випадку гроші, та які наслідки повинні бути.
 
Свого часу ми неодноразово збирали гроші,  помагаючи то закупівлею медикаментів для лікарень, то медобладнання й медавто, то конкретному дитбудинку і т.д. Все це робили виходячи з філантропічних міркувань і ніколи заради власної наживи. Пам'ятаю, один фонд (не буду називать його) за ефективну роботу зі зборів коштів запропонував як винагороду 6% від зібраної суми віддати на потреби організації, на що ми не тільки обурилися, а й запросили в них детального звіту з виконання закупівель.
 
В даному випадку, паспортний стіл теж просить внести гроші на рахунок благодійного фонду. Одначе те, як використовують ці кошти, викликає багато запитань, і не тільки у нас, простих громадян.
 
Доприкладу, свого часу Президент України Л. Кучма видав указ від 9 лютого 2004 року N 175/2004, в якому зазначались заходи щодо усунення причин та умов, які сприяють злочинним проявам і корупції - " е) розглянути за участю Генеральної прокуратури України питання щодо доцільності заборони здійснення пожертв та благодійних внесків до фондів, інших організацій, які створено для підтримки діяльності правоохоронних органів, органів виконавчої влади, від суб''єктів господарської діяльності, які протягом останніх трьох років зверталися до ци органів, одержували від них державні, в тому числі управлінські, послуги, та поінформувати про результати розгляду;".
 
А у "висновоку Колегії Рахункової палати за результатами аудиту залучення й ефективності використання надходжень у вигляді благодійної допомоги в системі правоохоронних органів, найбільше порушень, а саме на суму понад 15 мільйонів гривень, виявлено в МВС, де ситуація за останні вісім місяців 2010 року тільки погіршилася. В умовах недостатнього фінансування правоохоронних заходів і постійно зростаючих витрат на здійснення правоохоронної діяльності залучення благодійних внесків мало на меті допомогти у вирішенні проблем із забезпеченням функціонування відомства. Однак значна частина благодійних надходжень, всупереч визначеній меті, спрямовувалася на створення комфортних умов для керівництва: придбання автомобілів, обладнання, комп'ютерної техніки, ремонт офісних приміщень та проведення різних урочистостей, конкурсів, обслуговування банкетів тощо. Способи отримання благодійної допомоги є неправомірними. Переважно правоохоронні органи "нав'язували" благодійникам потребу в допомозі у вигляді письмових звернень із проханням оплатити рахунки на придбання товарів і послуг. Отже, під благодійництвом правоохоронці розуміли системне зловживання службовим становищем і завуальовані прояви корупції".
 
Можна знайти ще купу аргументів, чому не платити - зрештою, можна пройтись під стінами головного управління УМВС в Закарпатській області і глянути на парк службових автівок, як підтвердження вищенаписаному.
 
Ну і давайте врешті закінчимо питанням до себе: чи задоволені ми сьогодні роботою органів внутрішніх справ; чи можемо ми спокійно спати, вважаючи, що наше життя і набуте добро надійно захищені; чи задоволені ми ставленням до нас, громадян, які платять гроші міліції обмін на захист; чи готові ми їм пробачити вакханалію, з якою стикаємося в побуті: на трасі, у відділках, при побутових розбираннях. Чи мало ми чули історій про те, як міліціант когось побив, в когось щось відібрав, про глум у відділках та побої в слідчих ізоляторах (інколи зі смертельними випадками). А скільки історій життя, де громадяни звертались в міліцію для встановлення справедливості, а їм відмовляли в порушення справ, взявши хабаря від особи, щодо якої була скарга. Історій безліч, їм нема рахунку, і тому нічого кормити нецільові апетити УМВС. 
 
Усім солідарним зі мною громадянам пропоную користуватися заявою, яку подаю нижче. Завдяки їй ви отримаєте свій паспорт з вклеєним фото в п'ятиденний термін, і ніхто з працівників про сплату благодійних внесків Вам не згадає. Щоправда за умови, якщо ви заяву все-таки подали. Я особисто випробував інструмент, і не сплатив ні копійки.
 
Друкуйте дві однакові копії та підпишіть їх. Одну ви залишаєте у відомстві, на іншій просите посадову особу, що отримала документ, вказати своє прізвище, ініціали, посаду, дату отримання, підпис, а інколи - і вхідний номер документу. Це безпрограшний варіант, адже відомство реєструє Ваш документ, і з цього моменту змушене грати згідно з правилами, встановленими законом. Інакше, воно, чи конкретна посадова особа, нестиме відповідальність. І навряд ви отримаєте відмову у вигляді "Сплатіть будь ласка 20 грн. 00 коп.". Бо в такому випадку пряма Вам дорога до суду, де, будьте впевнені, Ви виграєте, до того ж, зможете підставно вимагати компенсацій, наприклад, за упущену вигоду.
 
Начальнику відділення
у справах громадянства, іміграції
та реєстрації фізичних осіб Ужгородського МУ УМВС
в Закарпатській області
 
Іваненко Іван Іванович
вул. Іванівська, 1 кв. 1
м. Ужгород, Закарпатської області, 88000
Паспорт ВР 000000
номер засобу зв'язку:
+38 (066) 000 00 00 
 
 
ЗАЯВА

Згідно зі ст.8 п. І Положення "Про паспорт громадянина України", затвердженого Постановою ВРУ від 26 червня 1992 року N 2503-XII (надалі Положення), мені, як громадянину держави Україна, до паспортної книжечки при досягненні 25-річного віку вклеюється нова фотокартка, що відповідає моєму вікові. 

Для цього згідно зі ст. 15 п. ІІ Положення, мною подається паспорт і дві фотокартки зазначеного розміру (35х45), що згідно ст. 18 п. ІІ Положення повинно мною бути здійснено не пізніш як через місяць після досягнення відповідного віку. 

При цьому, згідно зі ст.12 п ІІ Положення, вклеювання до паспорта нових фотокарток при досягненні громадянином 25-річного віку провадиться у п''ятиденний термін з дня подачі.

Виходячи з вищевикладеного, цією заявою прошу забезпечити моє право передбачене законодавством в повному об'ємі. 
 
До заяви дадаю:
Паспорт громадянина України ВР 000000
Фотокартка розміром 35х45 (2 екземпляри)
 
 
30.08.2011 року                                                                                                                        І. І. Іваненко
 
 
Також раджу ознайомитись із Положенням "Про паспорт громадянина України". Адже, крім вклейки фото є низка послуг, які мають надаватись безкоштовно. А як далі діяти – справа кожного! 
 
П.С. При цьому, якщо ви зекономили гроші, скориставшись пропонованим методом, пропоную все-таки відчути себе справжнім благодійником, зробивши достойну і справді благодійну справу. Можна віддати гроші на більш важливі та ефективні цілі. Наприклад до благодійного фонду "Здоров'я жінки і планування сім'ї" на програму "Рак молочної залози переможемо". Це актуальна тема, адже в нашій країні щороку захворюють біля 16000 жінок. А це питання близьких нам людей та їхньої безпеки. Впевнений, 20 грн. 00 коп., сплачені на рахунок благодійної організації, матимуть дійсно важливі та необхідні для українських жінок наслідки.
 
А УМВС пропоную платити тоді, коли вона реформується, як це сталось не так давно в Грузії. І коли, дивлячись на ці ролики (ролик 1, ролик 2), ми побачимо схожість з нашими реаліями, тоді я сам готовий щомісяця систематично платити 50 грн., на оздоровлення, наприклад, дітей працівників УМВС, а не на цяцьки й комфорт погонів із зірками.
 
 Якщо у Вас є зауваження або пропозиції до тексту заяви, радо її вдосконалю. Пишіть на емейл  public.center.zakarpattya@gmail.com
Володимир Феськов, Закарпаття онлайн.Блоги
03 серпня 2011р.

Теги: паспортний стіл, благодійні внески, вклейка фотографиї паспорт

Коментування вимкнено автором публікації.