Фольклорний фестиваль під Високими Татрами

У Камйонці відбулося вже 46-е свято фольклору русинів-українців Словаччини

Дівчина з Торисок
Дівчина з Торисок

Впритул до  підніжжя Високих Татр притулилося село Камйонка, здавна відоме багатою фольклорною традицією. Татранщину з рікою Попрад будителі вважали одною з  наших історичних  етнічних областей.  Достовірні відомості про Камйонку збереглись з 1315 року. Детальніше про село і Камйонку розповідає Михайло Лучкай у своїй історії карпатських русинів, виданій недавно по-українськи у перекладі з латинської  в  Ужгороді. 

У Камйонці вміють гарно співати, грати і танцювати всі: старші, ще старші, люди середнього віку, молодь, але і зовсім маленькі продовжувачі батьківських традицій – діти місцевого дитсадка. Великого розмаху фольклорні традиції досягли   під час діяльності в селі невтомного працелюба, педагога і культурно-освітнього діяча Степана Бітнера (30.4.1913 – 18.12.1994), який тут заснував хор "Барвінок" та музично-співацько-танцювальний  ансамбль "Радість", які діють до наших днів.

Цього року у суботу і неділю, 4-го і 5-го червня, у Камйонці відбувся  вже 46-й Фестиваль фольклору русинів-українців Словаччини.

Фольклорне свято розпочалась у суботу ввечері  програмою "Вітайте в Камйонці" за участю колективів і солістів зі Словаччини і з-за кордону (Україна, Польща).

У неділю зранку пройшов конкурс співацьких груп під назвою "Голосе, голосе...", в якому змагались 23  співацькі колективи (в тому числі 5 дитячих), а саме  з Вільшавиці, Вірлова, Волиці, Гуменного,  Зубного, Камйонки,  Кошиць, Нижніх Репашів, Порача,  Пряшева, Ряшева, Свидника, Словінок, Торисок та Якуб'ян. Лауреатом 23-го конкурсного огляду ім. Степана Бітнера  стала жіноча співацька група "Ялинка"   з   старовинного русько-українського села Вільшавиці (округ Левоча)

Фестиваль кульмінував у недільний спекотний день після обіду в місцевому природному амфітеатрі на лоні мальовничого гірського масиву П'єнін. Поруч з  переможцями конкурсу співацьких груп у програмі виступали такі фольклорні колективи, як  "Карпатянин" з Пряшева,  який працює при Центральній раді Союзу русинів-українців СР, чоловіча співацька група "Поляна" з Кошиць, музично-співацько-танцювальний ансамбль "Маковиця" з Свидника, ужгородський ансамбль  "Рапсодія", інші колективи та солісти з різних місцевостей Пряшівського краю.

Мирослав Ілюк
Фото Ладислава Цупера

 

Маленькі продовжувачі батьківських традицій – діти дитсадка в Камйонці



У Камйонці здавна зберігають старовинні фольклорні традиції

Жіноча співацька група "Яворина" з Торисок



Співачки з Якуб'ян



Дитяча співацька група "Вірлівчанка" з Вірлова

На передньому плані  - лауреат  конкурсу співацьких груп – жіноча співацька група "Ялинка" з Вільшавиці

Виступає свидницька "Маковиця"

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Блоги
07 червня 2011р.

Теги: Камйонка, фестиваль, фольклор, русини-українці

Коментарі

про Ляшкуна Ваоеру с другого сайта 2013-02-25 / 12:22:40
валерий ляшкун
Уважаемые дамы и господа!Давно вынашиваю бредовую идею - проехать на автомобиле с Европы до Урала и обратно.В этом году вроде определился.Летом.
Поэтому был-бы рад любой информации о трассе.Т.е - заправки,посты ГАИ,кемпинги(не собираюсь проводить в машине 24 часа в сутки) а так далее.Где можно остановится,поесть,да и просто отдохнуть час-полтора.Ну и просто разные фишки - типа платы за проезд в Белоруссии или доброго совета.Всем заранее благодарен.
валерий ляшкун
Пробовал.Есть там и маршрут Пермь - Европа и обратно.Но без конкретики - так общие фразы.Да и уклон больше на Европу.По Европе я сам могу советы давать.Вот по постсоветскому пространству на машине не ездил - все поездом или самолето

KK 2011-06-11 / 22:34:00
А тепер ви самі можети зрозуміти, як ми всі тут хо хотіли коли бачили того самого аватара до якого ми привикли тут, (сиво волоситового дядька, вдягнутий ще в народному строю) тут: http://ru-ru.facebook.com/people/Lashkun-Val/1834104586, а на другому блозі стрічаємо інакшого ображення Lushan Val-а (''типична, класична єврейська морда'') ось тут гttp://blogs.mail.ru/mail/lashkun.val/friends! Можна було вмерти із сміху! (Ви справді на багато молодші чим я думав, без сивого волося!) :-) :-) :-)

Rusyn Val 2011-06-11 / 20:42:00
Не,ребята,мне конечно лестно,что вы мне столько внимания уделяете. :-)))
Только впустую.Переубеждать вас больше небуду - зачем?Но посмеялся от души.Такая ищейка погибла в лице пана КаКа - ухохочешся.

:- ))

KK 2011-06-11 / 17:43:00
Десь пропав наш русинський борець Rusyn Val? Мабуть задивився на ''спільного'' аватара Lashkun Val-a??....

местный 2011-06-10 / 20:36:00
2Rusyn val: как учили в разведшколе Абвера: если ты провалил задание и тебя 100% считают шпионом, то признаваться - просто глупо. Стой на своём - хуже уже не будет: типа какие чертежи, какие подлодки, какие русины, какие деньги?

Я просто собирал в лесу ягоды. Это не мой ник. Случайно совпали аватарки...
Интересы (адреса, пароли, явки) - тоже. Просто совпадение.

А еще неуважительно отзывались об Абвере :)))) ТИпа Бандера и Шухевич - чему они научились... Ну вот так глупо не попадался никто "из наших" :)))

Роздягнутий Rusyn Val (Lashkun Val) 2011-06-10 / 18:04:00
Самі подивіться на вашого ''спільного'' аватара ось тут: http://ru-ru.facebook.com/people/Lashkun-Val/1834104586

А тут ваш ''спільний'' блог: http://blogs.mail.ru/mail/lashkun.val/friends

Чи уже вам це все стає відомо? :-)

Можливо ''правдивий'' Lashkun Val, який тут лишив свій коментар 08.06.2011 19:01, міг би пояснити
краще всі ці дивні збіг обставини (coincidences)??? :-) :-) :-)

сорри 2011-06-10 / 17:43:00
Занадто багато збігів, пане Rusyn Val, аби я вам зараз повірив і розчарувався... :)

Пояніть тільки, чому у всіх найактивніших "русинів" ноги ростуть із Росії? Гецко вчився в МГУ, Сидор, як савм хвалииться в автобіографії, свого часу побував на усіх секретних заводах підводних човнів, Поп взагалі жив і викладав у Росії, Дронов - просто "русскі", а не русин і т.д. Про відставних ФСБшників типу відомих вам деяких очільників деяких "русинських" організацій уже мовчу... :)

Rusyn val 2011-06-10 / 17:04:00
Панове - я вас розчарую.З Валерійом Миколайовичом у мене спільного мало - ім"я та можливо аватарка(каже Кака - бо я не знайшов).Розумію - стільки енергії потрачено та в пусту.Нічого ,буває,копайте ще.Може знайдете.Шукайте в Тячівському районі,на бувшому заводі "Зеніт" а так далі.Бо "Волжська академія" та школа N 84 з Пермі то перебор.На Уралі був один раз - в 85 році,на шабашці,в студентські канікули.Пропіарили ви людину,котра тут ні причім.
Але мене особисто радує - стільки уваги до моєї скромної персони.Жґітє ішшо.

:-))

местный 2011-06-10 / 06:32:00
2Пінкертон: да, действительно, Rusyn Val провалил сам себя - но так ведь кроме Вас этого никто не заметил...
Не стареют душой ветераны! :)

А насчет провала - не зря в разведшколе Абвера учили: разведчик проваливается на мелочах...

2 Rusyn Val: ну ладно, хрен с ними - с внеземными цивилизациями и МОССАДом, но объясните мне, как человек, родившейся и проведший первые годы жизни в г. Дубно Ровенской обл. может испытывать такую неприязнь к «заперевальным»? Они Вас чем-то в яслях обидели? Горшок отобрали? И тогда Вы твёрдо решили, что Вы - русин с другой планеты?

з.ы. Зато теперь я знаю, что у нас с Вами есть общие интересы - не проведший пока ни одного матча в КХЛ ХК «Лев» (Попрад) :))))

2Админ: к статье весь этот наш флуд и флейм отношение не имеет ни малейшего. К тому же так случилось что засветилась личная информация об одном из читателей (аццкей провал резидента). Мож, последние комментов 20-25 не поленитесь удалить?

Пінкертон 2011-06-09 / 23:11:00
Тепер цей коментар пересунолось до чотвертої сторінки.

Пінкертон 2011-06-09 / 23:07:00
До Местного - хотів би заслужити ваші похвали, але справді тільки можна подякувати самому ''Rusyn Val''.
Він сам себе ''видав'' коли сам підписався до коментара '' на третій тут сторінці! Мабуть, був змучений і забув під яким ''ніком'' підписався! :-)

сорри 2011-06-09 / 22:38:00
Ляшкун Валерий Николаевич

Дата рождения:11.10.1962

Вуз:Волжская Государственная Академия Водного Транспорта (ВГАВТ )''90.Факультет:Заочный.

Школа:№ 84 Пермь

Служил в рядах СА:
54080
Россия, в 1981 г..Войсковая часть:13223
Казахстан, 1981-1983 гг. (геодезист)

МЕСТО ЖИТЕЛЬСТВА
(бізнесує на ФСБшних хлібах у Чехії)
E-Mail: lashkun.val@centrum.cz

KK 2011-06-09 / 22:33:00
Ну а тепер цей ''Rusyn Val'' хоче довести що аватар (та сама фотоґрафія!) і интереси ''Lashkun Val'' (Autocamping Rozkoš, RUSYNY, Український Національний Екзит-пол''2010 | Ukrainian National Exitpoll''2010, Частный Корреспондент, Новая Газета, Holosy, HC Lev, Rusyn | Rusin | Ruthenian | Rusnak) це тільки ''збіг обставин'' (coincidence)? Ми уже привикли до всякі його байки, і може він думає що на це ми тоже потрафимо? Справді смішна ця бутафорня ''Русинська Валя'' чи ж то ''Lashkun Val''??

Не смішіть уже курей, ''Лашкун Валя'' :-) :-) :-)

Rusyn Val 2011-06-09 / 22:18:00
///Ну а Вам, КК - положено внеочередное воинское звание :) За раскрытие агентурной сети :)///

не, за раскрытие заговора против республики,орден сутулова ему дать.

:-))

местный 2011-06-09 / 22:12:00
2КК, мда... вся "легенда" Rusyn Val-а посыпалась... за неск. секунд стало известно всё: не только фамилия-имя-отчество-год рождения, но даже когда, где и в какой должности служил...

и что теперь ему делать: сообщить о провале своим на Альфу-Центавру (русины ведь по его теории имеют внеземное происхождение - это подтверждает и один известный нам генетик)? или своим в МОССАД? так ведь и те и другие могут его... "того"-устранить... Куда бежать, что делать?

Ну а Вам, КК - положено внеочередное воинское звание :) За раскрытие агентурной сети :)

Rusyn Val 2011-06-09 / 22:11:00
фатьовы - давно так не сміявся.Особливо над " жителем Ужгорода" та "фотографом з тель-авіву".Удачі вам у вашому розслідуванні,"пінкертони"

:-))))

KK 2011-06-09 / 21:13:00
До Местного - ще знайшов цйого ''русинського'' визвотеля його власний блог (побачити там навіть його првадивий аватар!)http://blogs.mail.ru/mail/lashkun.val/friends . Можети колись там завітати і лишити йому ваші враження і підтримку. Бо до цих пір, там ніхто ще не звертався!
Навіть колишний Жалива, мав більше прихилників! :-) :-) :-)

местный 2011-06-09 / 21:12:00
2Rusyn Val: так вот оказывается куда прибывают ваши корабли со всей Галактики для отправки на "единый фронт"...

как по-глупому Вы провалили задание... да, не тот нынче МОССАД, не тот...

местный 2011-06-09 / 20:57:00
2КК, йедного пінзіяша и пінзіяша: жму руку, вычислили Rusyn Val-а в момент.
вот это по-нашему! чувствуется всё-таки школа абвера :) старик Канарис был бы доволен :)

з.ы. следы всех русинских "деятелей" ведут или в Москву, или в Будапешт, или в Тель-Авив...

пінзіяша 2011-06-09 / 20:30:00
Якщо подивитися на ''Lashkun Val '' до facebook, відразу видиш аватара нашого самого ''Rusyn Val''. А дальше, можна узнати що ''Lashkun Val'', це житель міста Ужгорода який займається по за русинством ще і фотографією. Старається виставляти свої фота на сайти Тел Авіву''. Можливо, що русинський рух має ще одного ентузіаста який має єврейській коріння?

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи