Закарпатські художники малювали дідусів і бабусь у словацькій Новоселиці (ФОТО)

Ще в 2006 році в Установі для громадян похилого віку і будинку соціальних послуг (Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb) в Новоселиці Снинського округу Словацької Республіки, який розташований в прекрасному середовищі Буківських верхів, у самому серці національного парку «Полонини», відбувся вернісаж портретів академічного художника Юрія Кресили під назвою «І тут живуть люди».

Неповторна атмосфера під час малювання
Неповторна атмосфера під час малювання

Це було нетрадиційне відкриття портретів клієнтів установи, які автор створив  самовіддано під час перебування в цьому регіоні.  В той же час керівництво установи та громадське об'єднання "І тут живуть люди"  домовилися   на подальшому співробітництві і далі створювати портрети нових клієнтів. На жаль, навесні 2007 року раптово обірвався життєвий шлях цієї  благородної людини – Юрія Кресили.

Незважаючи на цей сумний факт, організатори не відступили від своєї первісної ідеї, щоб   продовжити  малювати портрети нових клієнтів, і тим самим сприяти не тільки пропагуванню установи, але й регіону, про який більшість людей говорить, що знаходиться там, де кінчаються курні дороги.

Спливло кілька років. Все ж таки вдалося знайти  охочих художників, які зрозуміли   оригінальність ідеї  і були готові самовіддано, без  претензії на гонорар, так би мовити, за харчування і проживання, художньо відтворити обличчя бабусь і дідусів, які живуть в згаданій установі. Не знайшовши таких охочих дома, то  у співпраці з Закарпатським обласним організаційно-методичним центром культури в Ужгороді знайшли їх в недалекому  Ужгороді.

Після  оформлення візових формальностей  художники-живописці Олександр Сидорук  і Володимир Mишанич приступити до роботи: від  12-го  до 15-го  травня  ц.р. вони створили портрети всіх клієнтів установи. Це була неординарна подія, яка дуже позитивно вплинула на одноманітний стереотип життя всіх мешканців. Якщо донедавна треба було умовляти багатьох з них, аби дали згоду позувати перед художником, тепер вже не було жодних проблем: клієнти терпляче чекали, коли дійде черга, щоб і  вони могли сидіти на стільці перед художником і щоб їх портрет  прикрашав вітальню і став складовою частиною міні-галереї установи. Жваво дискутували не тільки про вже готові роботи, але і  під час малювання, навіть тоді, коли появлялись лише перші контури портрета свого сусіда по кімнаті.

Художники швидко заприятелювали з клієнтами, говорили з ними  на різні теми, що їм допомогло краще проникнути в їх  внутрішній світ і все  це перенести на папір. Працювали різними техніками - олівцем, вугликом, пастеллю. Для журналіста телебачення "Земплин" художники сказали, що перебування було дуже цікавим для них. За словами Олександра Сидорука, малювати портрети старих  – дуже інтимна річ, це – немовби  сповідь, дотик до людського життя, у кожної людини є свій світ, доторкнутися до якого є дуже цікавим і таким чином можна легко заглянути у її внутрішній світ.  Володимир Мишанич сказав, що малювати старих людей дуже цікаво, кожна людина – це особистість,  її життя є джерелом досвіду і недарма кажуть: життя прожити – не поле перейти.

Організатори подбали не тільки про роботу для художників, а й про відпочинок за традиційними  народними страви – печеною у вугіллі картоплею, домашнім сиром з сметанкою, домашньою квашеною капустою з цибулею та олією, домашніми батіжками-корбачиками з сиру, печеною солониною і ковбасою.

У суботу вранці організатори показали художникам  дерев''яні церкви в Тополі, Руському Потоці, Улицькому Кривому і Кальній Розтоці.  Не забули  ні про статую Медової баби, яку створив академічний скульптор Марек  Житнян  з семиметрового дуба і яка стоїть в самому серці національного парку "Полонини" – за сім  кілометрів від Новоселиці.  Виставка буде відкрита влітку за участю  рідні клієнтів, гостей з обох сторін словацько-українського кордону, художників, працівників телебачення, радіо і преси.

Михайло Іванцо, Снина


 
Під час роботи над портретом

Художник Олександр Сидорук

 У полоні роботи над портретами

Портрет майже готовий

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Блоги
01 червня 2011р.

Теги: художник, похилий вік, Снина, портрет

Коментарі

вася 2011-06-09 / 16:06:00

Та ти що!!! І там живуть??!!! Та най сі "ху*дожники" підуть до наших притулків!!!! Хиба таких намалюють!!! Оце у нас "ИЩЕ ТУЙ ЖИЮТЬ!" животіють! яке зробили дійство! На чужих хлібах і проблемах! Ть фу!

LiudmylaKh 2011-06-02 / 10:20:00
Дуже зворушливий, людський захід ! Велика подяка організаторам акції і художникам.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи