Камо грядеши, Украйно?

У мого друга, Олександра Богаченко-Мішевського, в главноградії Кийові нещодавно відкрилась фотовиставка "Бувандія". "Бувандія" - це найбільша країна в Європі, ґеоґрафічно розташована в самому її центрі, з родючими чорноземами, потужною промисловістю і вільнолюбивим, працьовитим народом. Іншими словами, "Бувандія" - це Україна.

Проте це Україна без прикрас. І на фотоґрафіях, зазнимкованих у найрізноманітніших її закутках, вона постає зовсім не в такому оптимістичному світлі.

Метафорою всієї виставки є перша світлина. Вона називається “Рух життя, або…” Вона була зазнимкована в Прилуках Чернігівської області.

Рух життя, або... Прилуки (Чернігівська обл.)

Рух життя, або... Прилуки (Чернігівська обл.)

Те, що зображено на другій фотоґрафії – знайомо нам усім. Проте хорошим доповненням до цієї фотоґрафії будуть дані Державного комітету статистики України. За цими даними, поголів’я великої рогатої худоби скоротилося в Україні з 25194,8 тис. голів у 1990 році до 5079 тис. голів у 2009 році, тобто майже у п’ять (!) разів.

Rap. Перевальне (АРК)

Rap. Перевальне (АРК)

Ситуація зі свининою менш катастрофічна – поголів’я свиней за цей же період часу скоротилося з 19946,7 тис. голів до 6526 тис. голів – тобто у три рази. Проте поголів’я овець і кіз скоротилося більш ніж у п’ять разів (!) – з 9003,1 тис. голів до 1726,9 тис. голів.

Оскільки кількість громадян України не встигає скорочуватися такими ж шаленими темпами, як кількість корів чи свиней, а українці м’ясо їсти звикли, то нестача на ринку м’яса вітчизняного виробництва компенсується неякісним імпортним м’ясом, яке не відповідає жодним санітарним нормам, і яке країни-його виробники не реалізовують на своїй території з міркувань безпеки.

А тим часом поруйновані хліви стоять як пам’ятники українському тваринництву доби незалежності.

Янголи-Рятівники. Київ

Янголи-Рятівники. Київ

Третю світлину Богаченко-Мішевський назвав “Янголи-Охоронці”. Враховуючи кількість викритих, а ще більше невикритих, “перевертнів” у погонах, навіть не знаєш за ким скорботно склав руки янгол: за тяжкою працею “правоохоронців”, чи за тими, хто від неї постраждав.

Шлях до добробуту. Чернівці (Вінницька обл.)

Шлях до добробуту. Чернівці (Вінницька обл.)

Вось такий він, шлях незалежності України, шлях – за яким хрести.

Spirit of 90-th. Київ

Spirit of 90-th. Київ

Щоправда, це не вся Україна, в “Бувандію” не потрапили ні маєтки численних держчиновників, ні новозбудовані почвари з бетону і скла в історичних центрах. Так що питання, виведене в заголовок, залишається в силі.

13 квітня 2010р.

Теги: фотовиставка, фотоґрафії

Коментарі

Людмила 2010-05-24 / 23:21:00
Вано, привіт, дорогий. Приємно тебе бачити і читати. В "Кактусі" був мій син. Привіт не передав, хоч я і просила.Спасибі за підтримку в "Радуге". Товариство оцінило.

Оксана 2010-04-13 / 10:37:00
Є над чим подумати, а ще більше над чим нам - українцям працювати.