Не втратьмо шанс. Закарпатська "Просвіта" підтримала Гриценка

Нещодавно відбулося засідання правління Закарпатського обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, на якому пройшло обговорення ситуації, пов’язаної із виборами Президента України. Після тривалої дискусії, одностайно було прийнято рішення закликати закарпатців проголосувати за кандидата у Президенти Анатолія Гриценка.

Не втратьмо шанс. Закарпатська "Просвіта" підтримала Гриценка

31 березня та 21 квітня (другий тур, що такий буде – ніхто не сумнівається) поточного року, громадяни України обиратимуть не лише Президента, вони воістину обиратимуть своє майбутнє. Чи воно буде позитивним, а чи виберемо те болото, в якому борсаємося вже 28 рік?

Хочу нагадати, що яскраво продемонстрували гостроту цієї проблеми перші президентські вибори в Україні.   1 грудня 1991 р., водночас із Всеукраїнським референдумом, відбувалися і вибори Президента. Сталося парадоксальне – якщо за незалежність України на референдумі проголосувало 92 відсотки тих, хто взяв у ньому участь, то першим Президентом було обрано недавнього противника незалежності, секретаря Центрального Комітету, вже забороненої за співучасть у путчі (ГКЧП), Комуністичної Партії України, Леоніда Кравчука. Він отримав 19 643 481, або 61,59% голосів. Багаторічний борець за незалежність України, за її демократичний устрій, політв’язень і дисидент Вячеслав Чорновіл опинився на другому місці, отримавши 7 420 727 голосів (23,27%) Причини поразки В. Чорновола (хоча певні шанси у нього існували), були як об’єктивні, так і суб’єктивні. Однією із причин було і те, що інші демократичні кандидати не зняли свої кандидатури на його користь (детальніше дивись у Візія майбутнього України).

Але, таким чином, ми українці вибрали інший шлях розвитку, ніж як це вчинили чехо-словаки, поляки та інші центральноєвропейські та балтійські народи, що поваливши комунізм, обрали президентами своїх «чорноволів», а не «кравчуків».

«Історія не визнає умовного способу», однак можна абсолютно ствердно сказати, що якби українці вчинили так, як це вчинили наші сусіди, то країна пішла б зовсім іншим шляхом – не відбулося б жахливого пограбування тоді загальнодержавного майна на користь тих, кого нині називають олігархами та обездолення абсолютної більшості людей тощо.

Якщо за оцінками Дойчебанку, в 1991 р. Україна найкраще з УСІХ(!) постсоціалістичних країн була готова до успішного самостійного розвитку, звичайно, за умов проведення необхідних реформ, наразі вона найбідніша (за рівнем ВВП на душу населення), країна Європи.

Якщо в 1991 р. обсяг Валового внутрішнього продукту на одного українця був співрозмірним із розміром ВВП на одного поляка, то за 27 років Польща швидкими економічними темпами вирвалася далеко вперед, і щоб досягти її СЬОГОДНІШНЬОГО рівня, при економічному зростанні 2-3 відсотки на рік, який нам «забезпечують» Порошенко (а у скільки разів зросли минулоріч його прибутки, знаєте?) із Гройсманом необхідно буде 50 років! Але ж та на місці не стоятиме.

Більше того, ми не досягли навіть рівня 1991 р. і відносимось, разом із Зімбабве та ще двома країнами світу до списку тих всього чотирьох держав, де рівень економіки є нижчим ніж 30 років тому. У всіх інших, навіть колишніх радянських республіках, «соціалістичних» країнах, навіть тих, які пережили війни, відбулося більше чи менше економічне зростання.

Отакого ми собі вибрали президента у 1991 р., отакий шлях ми обрали…

І знову, на порозі вибори Президента!

Згідно соціологічних опитувань, у першу трійку входять Зеленський, Порошенко, Тимошенко. Не буду давати характеристику цим кандидатам, позаяк у процесі виборчої кампанії, запеклого взаємного поборювання, цих  «характеристик» є вельми достатньо.

Єдине є зрозумілим: ПЕРЕМОГА ЖОДНОГО ІЗ НИХ не вселяє ЖОДНОЇ  надії на  якийсь відчутний прогрес, ламання корупційних схем у всіх царинах економічного та суспільного життя, деолігархізацію, відчутне зростання рівня життя громадян України. Від такого виникає атмосфера якоїсь приреченості та апатії. Якби не одне «НО»!

Четверте місце, згідно даних соціології, займав Анатолій Гриценко. Що є важливим, згідно з ними ж, у випадку потрапляння до другого туру виборчих перегонів, А. Гриценко перемагає БУДЬ-КОГО із вище названої трійки.

На наш погляд він є чи не єдиним, хто, якщо стане Президентом, зможе забезпечити ті вкрай необхідні зміни у суспільному та економічному житті держави та житті її громадян, яких вони потребують. Зняття на  користь А. Гриценка своїх кандидатур Андрієм Садовим та Дмитром Гнапом (чого у 1991 р. не зробили  на користь В. Чорновола  І. Юхновський, Л. Лук’яненко, В Гриньов), перетворює його на ЄДИНОГО представника демократичних сил та і суттєво підвищує шанси на проходження до другого туру і, відповідно, перемоги. 

Перемога А. Гриценка дає нам, українцям шанс, дає надію, що нарешті ми виборсаємося із провальної ями. Не втратьмо їх, як це було зроблено у 1991 році!

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
05 березня 2019р.

Теги: Гриценко, Просвіта

Коментарі

jurius 2019-03-28 / 20:54:14
Сьогодні ще раз переконався, що голосувати за Гриценка не буду. Його погрози знищити одне з завоювань п'ятиріччя - незалежність НБУ та знизити ставки до кінця року це дно, яке може побити хіба Юля. Той хто має елементарні поняття про економіку, той мене зрозуміє...

В. Піпаш 2019-03-28 / 11:30:33
Маю у своїй політичній діяльності один "гріх", за котрим і наразі - то шкодую, то не шкодую:
При виході на президентських виборах у 1999 р. у другий тур Кучми та Симоненка, активно почав виступати, у т. ч. на мітингах, зустрічах тощо, "теплично" (мені, навіть, було незвично), організованих владою за Кучму, позаяк вважав (це і пояснював). що він є "менше зло".
Але це була зовсім інша політична ситуація - президент Симоненко - це точно було "більше зло", яке могло загрожувати самому існуванню Української держави.
Наразі так питання не стоїть. Я, приблизно проаналізував собі, які варіанти можуть бути у випадку проходження у президенти осіб із поки-що "першої трійки": нічого доброго ні для політики, ні для економіки, тому врешті-врешт при всіх варіантах, воно закінчиться народною "перетурбацією". Гірко буде, однак, українське суспільство просунеться ще на один крок до цивілізаційних норм європейського гатунку. Тож це доведеться пережити. Тому, голосувати, вважаю за якесь "менше зло" у разі проходження у другий тур чи то "спекулятора" на національних почуттях українців "совкового олігарха-компрадора", який заздрить Путіну та , відповідно, прагне завести тут подібне "суспільство" та "порядки", чи "популістки-"баронеси брехні", а чи "блазня" уважаю для себе (на відміну від коментатора "О. Д.") - неможливим. Ото, обовязково піду на голосування у другому турі, щоб - зіпсувати бюлетень: "викресливши всіх". Результат: чим менше легітимності буде у "переможця" - тим краще буде для України. Ти легше буде долати потім українському народові наслідки цих виборів.
Слава Україні!

В. Піпаш 2019-03-28 / 10:34:31
"Неаналітикові":
1. Ні чорта не зрозумів, як це я "частини свого голосу порівну" передаю "шоуменові-блазню" та "бабі Юлі"?
2. Дякую, що прочитали. Рекомендую прочитати і це, може щось зрозумієте: https://zakarpattya.net.ua/Blogs/187713-Viziia-maibutnoho-Ukrainy

неаналітик 2019-03-27 / 13:05:46
Прочитав і я. Ще раз. Після чого зрозумів, що Володимир Піпаш твердо вирішив передати порівну частини свого голосу Зеленському (читай, кандидатурі малоросів) та Тимошенко (фальшивій Україні, симулякру України). Однозначно і без варіантів. Ще й інших втягує. Якщо він цього не розуміє, то є серйозна проблема...

В. Піпаш 2019-03-27 / 11:07:09
п. наглядач: склдадається враження, що мою інформацію Ви так і не прочитали. Тож прочитайте.

наглядач 2019-03-27 / 09:30:42
Несподіване признання. Обізвавши незнайому йому людину "порохоботом" (незрозуміло - чому?) п.Піпаш раптово так проговорився, що насправді веде агітацію за двох інших натепер реальних кандидатів - Зеленського і Тимошенко. Хто б міг подумати.

оглядач 2019-03-27 / 08:37:24
Поки недовге, але вже маємо - перше "розумне" пояснення від пана Піпаша. Quod erat demonstrandum.

В. Піпаш 2019-03-26 / 20:54:54
Оглядачеві-порохоботові: так само , як і Ви переконували не "палити голоси патріотів" на користь В. Чорновола, а гролосувати за Кравчука у 1991 р. Маємо результат.... !"ДежВю"

оглядач 2019-03-26 / 19:43:07
Пан Піпаш потім довго і розумно пояснюватиме, з якого дива закликав на цих виборах "палити" голоси патріотів - реально на користь Зеленського. Тільки кому це буде цікаво.

В. Піпаш 2019-03-24 / 14:17:35
Державникові та ін.
Перше. Інформую Вас, що "Просвіта" є не партією, де рішення вищих керівних органів із виборних питань є обовязковими для нижчих, а громадською організацією, де кожен структурний підрозділ (а тим паче - член організації) має право на власну думку. Приміром, із всіх наших районних організацій, дві: Мукачівська (голова В. Софілканич) та Виноградівська (голова В. Урста) прийняли рішення про підтримку П. Порошенка. Це їхня законне статутне право, що аж ніяк не створює проблем у стосунках організації.
Друге. Водночас, не уводьте у оману, бо жодного офіційного рішення Правління та Головна рада (я є її членом, за посадою) ВУТ "Просвіти" про підтримку П. Порошенка не приймали. Хоча дехто із її членів (приміром Л. Голота, Д. Павличко) у приватному порядку таке могли зробити, на що мають право, як громадяни. На відео, на котре Ви вказуєте розповідається лише про форум із відзначення 150-річчя "Просвіти", що відбувся у грудні минулого року у Львові, на якому побував Порошенко, виступив на ньому та відзначив державними нагородами низку просвітян, зокрема із керівництва. Про підтримку Порошенка там рішення не приймалося.
Третє. Рішення про підтримку А. Гриценка є не "особистою позицією В. Піпаша", а як тут (прочитайте уважно) було вказано - одностайно (у т. ч. за це голосував і п. Р. Колодій - представник Мукачівської МРО) ухвалене членами правління, після детального обговорення.
Четверте. Фраза "... підігруванням силам які розколюють єдність українців" є не лише безглуздою ("розколюють єдність українців"???), але ще й смердить радянщиною, більше того - більшовизмом.

Державник 2019-03-23 / 18:06:13
ВУТ Просвіта підтримує на виборах Президента України єдиного проукраїнського кандидата - Петра Порошенка. Особиста позиція Піпаша В. Не є позицією ВУТ Просвіта, а підігруванням силам які розколюють єдність українців,
https://www.president.gov.ua/news/diyalnist-tovaristva-prosvita-nazavzhdi-vpisana-v-istoriyu-u-51922

jurius 2019-03-18 / 00:10:27
Я збираюся і проголосую. Інші кандидати нічим не кращі (крім можливо Гриценко, але і він частенько змагається з популістами).

Порохоботам 2019-03-17 / 16:55:24
Повна наруга над людьми,бажаючими віддати шану карпатським січовикам. А як боїться "власного" народу, як знущається над ним. Ну і хто Ще хоче за нього голосувати ?
https://www.youtube.com/watch?v=7dEzV3Q_Rw0&feature=share

Горожанин 2019-03-16 / 21:30:50
До 205 ; таких " рейтингів " до виборів буде ще доста . У соціологічних служб тепер ЖНИВА . Коли якщо не теперь . От і заробляють. Разунки йдуть на мільйони .
А тим часом Ахметов продає електроенергію українцям вдвічі дорожче як угорцям .Як думаєте апологети Петра , без його відома це було б можливим ? Нагадаю апологетам Порошенка , в нього в руках Премєр і голова НКРЕ .

205 2019-03-16 / 13:04:42
А ось і поспіли останні більш-менш реальні рейтинги претендентів, коли в другий тур однозначно потрапляє Порошенко: https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/vidriv-zelenskogo-vid-poroshenka-padaye-amerikanske-opituvannya-50011085.html

Вуву 2019-03-14 / 22:31:49
Грищ це ще той пройдисвіт.
Солодкоговорить ... Мягко стелить.
А як був міністром ... Що зробив (у своєму відомстві).?

НІЧОГО .
Ps. Побудував доміще в кончій заспі і понакупляв квартир в центрі міста ...
(Як гордон)... І все на чесну зарплату.

Помилка? 2019-03-14 / 21:14:48
петро михайлович - це невже Петро Олексійович? Яка велика "честь"?

петро михайлович 2019-03-14 / 20:33:51
які мислителі наші просвітяни, які світлі уми.
роззброїв хер гриценко армію, і україну за водою пустить.
хлопаки, чим вас приворожив відставний авіамеханік?

як а мене - лем бавусами

Галичанину 2019-03-14 / 20:03:51
Подивись новини про те як повирізали манівецькі ліси на волині .
Акурат свіжі новини на ю тубі . І роззуй свойі очі ... Або одягни окуляри.
А ліси повирізали по всіх областять і далі ріжуть ударними темпами щоб встигнути урвати побільше грошей на вальцманівскі офшори .(баран ти рогатий впертий).

галичанин 2019-03-14 / 19:13:42
На рахунок лісу, перед тим ,як шось говорити треба бути в темі, як зараз кажуть, і скільки його різалось колись і тепер треба хоча б через день -два по тих лісах десятки років проходити.
так само про вальцман -ліпецька фабрика -ротердам ...і т.п. я вже казав - маю ЗМІ , пишу : "вуву злодій, його жінка блядь, син наркоман, дочка проститутка". і дарма, що ви холостяк і бездітний - в газеті написали! - це головний аргумент для таких як ви, хоча судячи по частоті ваших дописів, ви тут штатний , тому Бог вам суддя, і розсудить хто є злодій, а хто ні.


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи