Гра на бідності

Гра на бідності

Місцеві вибори 2015 року яскраво проілюстрували тенденції українського суспільства до практики проведення виборів періоду Віктора Януковича. На тлі масштабного зубожіння основної маси населення післямайданівський ідеалізм з його вірою у високі ідеали європейськості, процвітання України, встановлення справедливості, заможності витіснилися грубим практицизмом з його основними рисами виживання, неперебірливістю, лукавством, зрадою, шахрайством.

На виборах у населення масово купувалися голоси. Про це розповідають ЗМІ, соціальні мережі та реалії виборчого процесу в моєму рідному селі Богдан і довколишніх селах.

Застосовувалися удосконалені схеми підкупу виборців. Виявилася висока готовність суспільства до нього. Політичні та ідеологічні платформи, програми партій, кандидатів, їх ділові та моральні якості не відігравали головної ролі у виборі виборців. Цінність отримання одноразової винагороди у формі безкоштовних картоплі, зерна, гумових чобіт, горілки, грошей для великої кількості виборців стала переважаючим чинником у визначенні того, де треба поставити у бюлетені галочку. Більше того, частина виборцівнавіть не знала прізвищ кандидатів та назви політичних партій. Вони голосували просто за відповідні номери у виборчих бюлетенях. Такі шпаргалки вони отримали разом із винагородою від «добрих агітаторів». Так, виборець із вулиці Вайди в селі Богдан повідомив,  що він має проголосувати за число 13 у  бюлетені до обласної ради, число 1 до районної ради, число 2 на посаду сільського голови та також число 2 у бюлетені кандидата на сільського депутата, а прізвищ їх він не знає.

У Богдані, наприклад, організація підкупу виборців проводилась дуже добре спланованою, продуманою, адресною, заздалегідь до виборів, безшумно, тобто без значного інформаційного розголосу. Застосовувався наскрізний метод, а саме – за одну винагороду «агітували» за весь перелік виборчих бюлетенів, як уже було зазначено з приводу виборця з вул. Вайди.

Така діяльність «агітаторів» суттєво вплинула на результати виборів.
Вищезазначена практика проведення виборів деморалізує суспільство, становить небезпеку. І породжена вона не якоюсь лише злою волею влади, а більше соціальним чинником. І винити людей у тому, що вони піддаються на підкуп, є не завжди доцільним. Справедливі і чесні вибори, як правило, відбуваються у заможних суспільствах, де дрібні гроші, подачки практично неможливі. Тому у 2006-2010 роках при помаранчевих урядах практика підкупу виборців була на градус нижчою, позаяк  значно вищим був тоді рівень життя населення. А сьогодні для багатьох людей отримати на виборах 100-200, або і 500 гривень, пару кілограмів картоплі стало суттєвим надходженням до сімейного бюджету. Тому підкуп виборців – це, в основному, гра на бідності людей. Місцеві вибори 2015 року в Україні є класичними для країн третього світу з низьким рівнем життя. І боротися з підкупом виборців, який є основним чинником, що спотворює результат виборів, треба не так шляхом хапання за руку (бо за всім не вгледиш), а реальною соціально-економічною політикою зростання рівня життя народу.

Але цей виклик більш адресований органам центральної виконавчої влади.

30 жовтня 2015р.

Теги: підкуп, вибори, Богдан

Коментарі

Dido 2015-11-06 / 16:50:56
Уважающий ся чолов1к не буде продавати св1й голос за подачку!!!
Приматы

Dido 2015-11-06 / 16:49:47
ЗОМБО аутисты

лісоруб 2015-11-05 / 23:45:24
Жительці села треба трошки більше цікавитися життям в селі де всі знають які СИНИЦІ по 50 а не по сто чи то 200 гривень роздавали за копійки людей купляли, а забув ще цвинтар Шіляк прибирав чи не так бабкам казали коли з церкви після вечірні виходили і у вівторок тоже по п’ятдесятці якщо правильно проголосують теж не обіцяли?
Окультурили це Ви маєте на увазі тупотіння як у конюшні під час зборів селян по міні гес, чи та абсолютна брехня яка лилася з вуст противників гес про технічну воду,баланс напруг, екологію яка у нас найкраща (де там німецькій екології, хоча АМЕРИКАНСЬКА підійшла), тепер купуєте електрику у маскалів,чи може вугілля у Богаді добувати будете та виробляти електрику бо баланс напруг у інщий бік змістився і точно не у наш.
Переживаєте про пророблену роботу, як самі не знаєте то у Бирова спитайте, але самі змінити і робити нічого не хочете чи не вмієте!
P.S. СЛАВА УКРАЇНІ ! ПАПА.

:-) :-) :-) 2015-10-31 / 19:11:35


Видалено два коментарі, написані одним автором під різними ніками. Адмін


Ференц 2015-10-31 / 10:52:30
Дякую Адміну (адміністратору сайта) за те, що вказав, що зазначені нижче коментарі зроблені з одного комп'ютера (айпі адреси), а отже однією людиною.

селянин 2015-10-30 / 23:05:05
Петро Петрович, на посаді сільського голови, потрібно було виконувати роботу, для якої Вас вибирали, а не створювати ілюзію керівника а в той час думати за власний добробут.
Лобіювання мінігес - яскравий приклад, підтримка Абеле Сніжани Іванівни, як запасного варіанту для себе (якщо непройдете на виборах то повернетеся на директора школи) - невийшло, і що гірше - Ви налаштували проти себе такби мовити інтелигенцію, котра і підростаючому поколінню привиє свою думку про Вас.
Якщо би Ви, за весь час перебування на посаді, зробили щось суттєво потрібне і важливе для села, то ніякі 100, 200 чи 500 гривнів, котрі з ваших слів роздавали опоненти недопомогли би їм набрати більше голосів.
І навчіться гідно сприймати поразку як мужчина а не битися в істериці як чудо в пірю.

Адмін 2015-10-30 / 18:32:54
Буду банити тих, хто зловживає багатоніковістю для створення ілюзії дискусії.

богданець 2015-10-30 / 18:30:36
а ви си ніяк не годні успокоїти шосте програли
тай добре шосте програли бо і так нічо для села незробилисте

мешканецьБогдана 2015-10-30 / 18:06:45
Ніхто нікого не підкуповував, а просто, якщо попередній голова нічого незробив, або зробив, але дуже-дуже мало, то звичайно голосуємо за нову людину, з надією.За вас, шановний Петро Петрович, ми теж голосувавли з надією, без підкупів,

жителька с.Богдан 2015-10-30 / 18:06:24
Петро Петрович, ви особисто бачили що роздавали картоплю і т.д. навіщо людину обливати грязю,ну виграв Степан Антонович,ну прийміть гідно свою поразку. А ви зразу,як типовий грязний політик,починаєте писати всяку нісенітницю. Чи може вам картопля не дісталася і ви образилися?)))
Люди зробили звій вибір, і він правильний. Чи можливо ви хотіли будучи головою повернути гроші за ГЕС???(я думаю зрозуміли про що я). Коли ви були головою,що зробили для села,як його окультурили? А наше село,саме ВИ, вивели на низький рівень серед інших. А на рахунок чесності виборів,то із вашої сторони також були грубі порушення агітації і підкуп селян!

Богданець 2015-10-30 / 17:57:29
Лише перед Богом згадайте собі,що із підтримкою так названих вами "Мадяронів", саме з їхньою великою підтримкою, ви обіймили цю жадану вами посаду. Ви звинувачуєте в підкупі?А що робили ви?Забули? А ми пам'ятаємо....

слон 2015-10-30 / 16:15:06
нам за тебе тоже дали по 100 грн


Петро Ференц
Публікації:
/ 12Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
/ 4Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія
/ 6Ухвала про злуку ЗУНР і УНР у Станіславі та представництво Закарпаття
/ 5Михайло Тиводар. П’яті роковини
Іван Жеґуц та його "Книжка і преса - їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть"
/ 7Як жити з "ворогом народу"?
/ 11Олекса Борканюк і декомунізація історії комуністичного руху Закарпаття
/ 3Підкуп був, підкупу не було
/ 12Погані українські президенти і добрий український охлос
/ 4Голодомори, політичні репресії, терор, погроми, депортації
/ 5Перші польові матеріали, або Записник бесід з батьком
/ 53Ти, дебіле, або Булінг учителя Богданської школи
/ 56Московське православ’я на Закарпатті як дітище МГКЄ
/ 13Родина Поповичів з Богдана
/ 10Богданські смереки, або Похвала глупоті
/ 5Освітній закон і Угорщина. Історичний контекст і завдання на перспективу
З літопису села
Український чин Закарпаття в період угорської окупації та початку встановлення радянського тоталітарного режиму (1939-1945 рр.)
/ 5Пам’яті батька
/ 2Юрій Ерстенюк. На таких тримається Україна
/ 1"Золотий" вересень
/ 1Хата Калинюка
/ 10Михайло Тиводар. Слово про Вчителя
/ 36Бібліотека, фітнес і комунальне майно
/ 2Старе гуцульське фото з ХІХ століття
» Всі записи